Corona Update 23/04/2021

Corona Update 23/04/2021

Deel dit artikel

We hopen van harte dat het goed gaat met u en met al wie u lief is.

Om veiligheidsredenen, dus uw en onze gezondheid werken we van thuis uit en enkel op afspraak indien nodig.  Vanzelfsprekend blijven we bereikbaar per telefoon en e-mail.  Krijgt u niet direct gehoor, panikeer dan niet, want we nemen zelf contact met u op.

Een afspraak maakt u op onze website of op 03 890 67 67 tijdens de nieuwe kantooruren.

Uw reis houden we ondertussen met argusogen in het vizier en vanzodra er relevante en/of concrete informatie beschikbaar is nemen we met u persoonlijk contact op.


Kunnen we effectief reizen ?

Het reisverbod is sinds 19/4/2021 opgeheven, maar reizen blijft wel afgeraden.

Er is dus geen onderscheid gemaakt tussen reizen binnen en buiten Europa.

We mogen met andere woorden opnieuw naar overal reizen maar dienen rekening te houden met de opgelegde maatregelen in het land van bestemming en vandaag voor alles wat rood is, met de quarantaine en verplichte testen.

Op de site www.info-coronavirus.be wordt een en ander beschreven over de kleurcodes per land.

Voor landen buiten de EU geldt, behalve voor landen die op de EU-Whitelist staan, een verplichte quarantaine.


Vragen en Antwoorden:

  1. Moet de reisorganisator zijn reizen naar rode zones vanaf 19/4 nog steeds annuleren?

Het reisverbod is definitief opgeheven en dit op alle bestemmingen binnen en buiten Europa. Dit betekent dat de reisorganisator het reiscontract kan uitvoeren, tenzij het land van bestemming Belgen niet toelaat natuurlijk. Men dient dus rekening te houden met de opgelegde maatregelen in het land van bestemming en voor de retour naar België zullen klanten zich aan de quarantaine- en testingregels moeten houden in geval ze van een rode zone terugkomen.

  1. Kan ik mijn reis met vertrek na 19/4 annuleren?

Indien u uw reis met vertrekdatum vanaf 19/4 wenst te annuleren, valt u terug op de algemene voorwaarden van je reiscontract en de bijhorende annulatievoorwaarden. Een advies is niet bindend en reizen naar een rode zone wordt niet aanzien als een onvermijdbare en buitengewone omstandigheid die de reiziger zou toelaten om kosteloos te annuleren.

  1. Wat met de reisbijstandsverzekering? Zal de verzekering dekken ingeval een groen/oranje bestemming plots rood kleurt?

De meeste verzekeringsmaatschappijen dekken alle medische kosten indien een groen/oranje bestemming (op moment van boeking) plots rood kleurt voor vertrek.

  1. Kan ik beroep doen op mijn annulatieverzekering, ook indien mijn groen/oranje bestemming plots rood kleurt?

Dit verschilt van maatschappij tot maatschappij, informeer u dus goed bij uw verzekeringsmakelaar, of bij ons als wij uw polis verzorgen.


Passenger Locator Form Online (verplicht in te vullen bij terugkeer)

De Public Health ‘Passenger Locator Form’ staat inmiddels online op de website travel.info-coronavirus.be. Deze is beschikbaar in de drie landstalen en in het Engels en moet ingediend worden door iedereen die langer dan 48u in het buitenland verblijft of die per vliegtuig of schip aanlandt. Voor deze laatste categorie bestaat er een uitzondering als je minder dan 48u in België blijft of in het buitenland verbleef. Het formulier moet worden ingevuld in de 48u voor men in België toekomt.


Vanaf  vrijdag 25 september

zal een reis naar een rode zone niet meer strafbaar zijn (boete). Een Belgische reiziger kan dus vanaf dan reizen naar een bestemming die zowel rood, oranje of groen is. We kunnen weliswaar tot op vandaag nog niet bevestigen of de annuleringsverzekering en reisbijstand van ieder en elke verzekeringsmaatschappij voor de nodige dekking zullen zorgen voor bestemmingen die ‘strikt worden afgeraden’. Wij raden je dus aan om contact op te nemen met je verzekeraar om meer details hierover te ontvangen. De kleur van het gebied is weliswaar nog altijd indicatief voor de gezondheidsmaatregelen die moeten gebeuren, m.a.w. test en quarantaine verplichtingen, en dit zowel opgelegd door België of in het buitenland. Dit blijft ongewijzigd. Kleurcodes Buitenlandse Zaken

Om een en ander complexer te maken dient er verduidelijkt te worden dat de kleurencodes die worden geïnspireerd door de experten groep niet hetzelfde zijn als het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken.

Hoe dien je nu om te gaan met deze kleurencodes?

Je zal steeds alle elementen naast mekaar moeten leggen om een volledig beeld te krijgen.


Groen

Voor vertrek:
Er is een positief reisadvies. De reiziger zal uiteraard steeds de COVID-19 maatregelen die ter plaatse gelden dienen te volgen.

Een reiziger die wenst te annuleren of om te boeken kan dit uiteraard, maar enkel aan de geldende voorwaarden en dus mogelijk met kosten.


Oranje

Voor vertrek:
Positief reisadvies met de vraag aan de reiziger om vrijwillig in quarantaine te gaan.

Een reiziger die wenst te annuleren of om te boeken kan dit uiteraard, maar enkel aan de geldende voorwaarden en dus mogelijk met kosten.

Na retour:
Een screeningtest en quarantaine zijn aangeraden.


Rood

Voor vertrek:
Negatief reisadvies. De reiziger dient verplicht in quarantaine te gaan en zich te laten testen.

Na retour:
Een screeningstest en quarantaine zijn verplicht.

Opgelet: De opgelegde maatregelen van zowel screening als testen wordt door de regionale overheden geregeld en kunnen dus verschillen in functie van waar de reiziger vandaan komt. 

Meer info vind je op de website www.info-coronavirus.be. Deze kan regelmatig aangevuld worden door “Celeval” en de FOD Volksgezondheid.

Deze kleurencodes gelden dus vooral als een indicatie voor de reiziger.


Algemeen

Het is belangrijk dat  reizigers alle noodwendige maatregelen nemen om zichtzelf en hun omgeving te beschermen. De regels die thuis worden toegepast zoals het dragen van een masker, het ontsmetten van de handen en het behouden van de social distancing zijn bijzonder belangrijk. Noteer ook dat in de meeste landen het gebruik van het mondmasker strenger is dan in België. Zo gold het verplicht gebruik van een mondmasker reeds langer in winkels in het buitenland en geldt dit in de meeste landen eveneens voor alle openbare gelegenheden die niet in open lucht zijn en in de horecagelegenheden.

De situatie evolueert dag per dag en het is dus echt belangrijk om dagelijks de diplomatie-website van Buitenlandse Zaken te consulteren.

Omdat het niet evident is je weg te vinden in deze verschillende websites en informatie is het nuttig dat reizigers die geconfronteerd zouden worden met een verplichte screening en quarantaine:

- 1 -
Contact op te nemen met de huisarts voor de terugkeer naar België voor de hele familie of bubbel waarmee er gereisd werd (kinderen onder de 3 jaar dienen niet getest te worden).

- 2 -
Er zal een test worden uitgevoerd bij hun terugkeer. Ze dienen in een verplichte quarantaine van 14 dagen te gaan, ook indien de test negatief is. Er zal na 9 dagen een nieuwe test uitgevoerd worden. Wanneer deze test negatief is kan de quarantaine opgeheven worden. De behandelende arts kan dan een quarantaine certificaat uitgeven. Telewerken is vanaf dan aangewezen. Er kan eveneens teruggevallen worden op tijdelijke werkloosheid vanwege Corona.

Je vindt alle informatie via de website van Sciensano waaronder ook eendocument met veelgestelde vragen (PDF, 400KB).


Europese Commissie

De Europese Commissie lanceerde “Re-open EU”, een webplatform ter ondersteuning van een veilige hervatting van reizen en toerisme in heel Europa. 

https://reopen.europa.eu/nl/

Vanzelfsprekend gooien wij graag onze ruime professionele ervaring in de strijd en staan wij u graag bij met raad en advies om uw vakantie op de beste manier te beleven.
Isabel helpt je graag verder
Isabel helpt je graag verder

Isabel helpt je graag verder

Selectair Bornem Travel

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Boomstraat 54
2880 Bornem